Változtassa milliókká tudáshiányát

Pete Kight-nak van egy sikertörténete, amely egyszerűen lenyűgöző. Az általa alapított céget, a CheckFree-t 2007-ben vásárolta fel a Fiserve körülbelül 4,4 milliárd dollár készpénzért. Története sok tekintetben úgy hangzik, mint más milliomos sikertörténetek, amelyek magukban foglalják az iskolából való kihagyást, egy nagy ötlet megvalósítása miatti nevetségessé tételt, a leendő vásárlók elutasítását a másik után, kevés pénze van az álma finanszírozására, és így tovább. Történetének egy aspektusa azonban igazán inspiráló, és mélyreható tanulságul szolgál a vállalkozói szellemben.

Szerencsém volt hallani, ahogy Pete személyesen és saját szavaival meséli el lenyűgöző teljesítményeit néhány hónappal a cége felvásárlása előtt. Elkezdte mesélni történetét diákok, vállalkozók és méltóságok tömege előtt: „Nem jártam jól az iskolában. Valójában az időm és az energiám nagy részét a sportnak szenteltem. Én tíztusázó voltam. Miután megsérültem, és csalódott lettem az egyetemen, otthagytam. . . .” Szállítása nem volt lenyűgöző, monotonitás és kínos ütemezés jellemezte, de továbbra is mindenki szegecsben volt. A sikerhez vezető nem hagyományos út mindenki figyelmét lekötötte. Nem volt szüksége egy Donald Trump könnyedségére, vagy Warren Buffett felvilágosultságára.

Pete befejezte történetét, és arról beszélt, hogyan lett egészségügyi klubok menedzsere, és elkezdte vizsgálni azt az ötletet, hogy a havi egészségügyi klubbefizetéseket levonják a folyószámlákról. Csalódott volt a fizetési rendszer miatt, amely nagy nyomású értékesítést és sok kézi munkát igényelt a kifizetések beszedéséhez. Meggyőzve a pénzügyi ágazat megváltoztatására vonatkozó elképzeléséről, Pete végül felfogadott egy számítógép-programozót, és új elektronikus számlafizetési üzletét nagyanyja ohiói pincéjében működtette.

Pete beszédének leglenyűgözőbb része az volt, hogy bevallotta, hogy semmit sem tud a számítógépes szoftverekről. Valójában ezt a tényt hangsúlyozta. Megjegyezte, nem hiszi el, hogy olyan sikeres lenne, mint az üzleti életben, ha tudja, hogyan kell programozni a számítógépeket. Más szóval, a számítógépekkel kapcsolatos tudatlansága lehetővé tette számára, hogy a vállalkozása növekedésének fontosabb aspektusaira összpontosítson. Micsoda mély belátás, tekintve, hogy sok milliomos vagy milliárdos történet, amelyet hallunk, olyan személyektől származik, akiknek sikere nagymértékben függ műszaki tehetségüktől és az adott iparág ismeretétől.

Mi a közös a húsz leggazdagabb amerikai többségben? Abban az iparágban dolgoztak, amelyet végül ők fognak uralni. Bill Gates számítógép-programozó volt; Warren Buffett kereskedő volt; Larry Ellison számítógépes tervezést tanult; Soros György kereskedő volt; Jeff Bezos számítástechnikát tanult; Mark Zuckerberg számítástechnikát is tanult. Folytathatnám lejjebb a Forbes 400-as listáját, de néhány gazdag személy valóban megtörte a formát, és megkérdőjelezte azt a feltételezést, hogy nagyon jól kell ismernie azt az iparágat, amelyben versenyezni kíván. Pete Kight az egyikük. Nem származott sem pénzügyi szolgáltatói, sem programozói múltból. Ahogy az egyik befektető, aki visszautasította, azt mondta, „egy összetört ex-zseni” volt. Eredményei sokkal lenyűgözőbbek.

Mi a lényeg? Az adatok azt mutatják, hogy ahhoz, hogy gazdag magánszemély vagy sikeres vállalkozó lehessen, valószínűleg annak az iparágnak a szakértőjének vagy járatosnak kell lennie, amelyet uralni kíván, bár vannak kivételek ez alól. Tekintse meg az olyan személyeket, mint Pete Kight, a CheckFree alapítója; Sara Blakely, a Spanx alapítója; és Kevin Plank, az Under Armour alapítója. Egy olyan ötlet megalkotása, amely kívülre helyez a szakterületén vagy a komfortzónáján, nem egyenlő a kudarccal. Talán a külső nézőpont képessé tesz arra, hogy új szemszögből lássa a dolgokat, megragadva a szunnyadó lehetőségeket. Amint Pete Kight bizonyítja, a tudatlanság valójában a legnagyobb előny is lehet, és a végső sikerért lehet felelős.