3 ok, amiért megéri Okosotthonná tenni lakását

Az okosotthonokat, vagy másként az intelligens otthonokat úgy tervezték, hogy egyszerűbbé, biztonságosabbá, energiahatékonyabbá és kényelmesebbé tegyék a mindennapi életet.

A technológia napról napra fejlődik, és az okosotthonok, a lakások „intelligenssé” tétele egyre szükségszerűbbé válik.

Íme, a három legfőbb oka annak, hogy miért szeretjük az okosotthonunkat

Amikor ki kell válasszunk három okot, ami miatt megéri okosotthonná tenni lakásunkat, nehéz fába vágjuk a fejszénket, ugyanis ennél sokkal több indokot is tudunk mondani:

  • Energiatakarékosság,
  • Egyszerűsíti az életet,
  • Biztonság,
  • Háztartási feladatok kezelése,
  • Szórakozás,
  • Komfortérzet,
  • Környezettudatosság.

okosotthon, mobil app és laptop

Az okosotthonok első előnye: biztonság

A hagyományos biztonsági felszerelés (biztonsági zárak, ajtók, nyílászárók, zártláncú kamerarendszer) manapság már bőven nem jelenti a védelem csúcsát.

Az okosotthon rendszere viszont számos további biztonsági elemmel bővítheti a meglévő eszköztárat. Ilyen például az intelligens zár, amit turisztikai célú lakásoknál is gyakorta alkalmaznak, de akár otthonunktól távol is rácsatlakozhatunk a kamerákra, így akár egy gombnyomásra megnyugodhatunk, hogy jól láthatjuk, mi történik odahaza – nyaralás alatt remélhetőleg semmi.

Az okosotthonok második előnye: kényelem

Az okosotthon ténylegesen számos feladatot elvégezhet az emberek helyett: egy okosotthon-rendszerrel beprogramozhatjuk a locsolókat, beállíthatjuk és utána akár a mobilunkon keresztül is felügyelhetjük otthonunk biztonsági rendszerét.

Sőt, ha például futár érkezik, vagy a postás, akkor egy intelligens ajtórendszer az okostelefonunkon futó alkalmazáson keresztül tájékoztathat minket, bárhol is legyünk éppen, és akár beszélhetünk is így a látogatóval.

Az okosotthonok harmadik előnye: a környezet kímélete

A környezettudatos életvitel, a természet kímélete manapság mind hangsúlyosabb szerephez jut. Az teljesen magától értetődő, hogy lekapcsoljuk a villanyt, ha nem használjuk, vagy kihúzzuk a konnektorból az eszközöket, ha elutazunk.

A sort még hosszan folytathatnánk, hiszen egy okosotthon éppen olyan sokrétűen bővíthető, mint ahogy számtalan különféle appot készítenek telefonokra. Gyakorlatilag csak a költségkereten múlik, ki mennyire okosítja fel otthonát.