Milyen helyeken fordul elő a hajtóműves villanymotor?

Nagyon sokféle helyen és platformon találkozhat az ember úgynevezett hajtóműves villanymotorral, ilyen például az élelmiszeripar is. Sokan viszont azt sem tudják teljes bizonyossággal, hogy egyáltalán mi ez a szerkezet. Hol és milyen körülmények között lehet hasznát venni?

A hajtóműves villanymotor egy beszélő név, ugyanis egy hajtóműből és egy motorból álló homogén, kompakt egységről van szó. Ha egy kicsit mélyebbre ássuk magunkat ebben az egyébként nagyon is érdekfeszítő témában, akkor arra juthatunk, hogy a középiskolai fizika órákon már érintőlegesen megismert kis szerkezet története valójában az 1928-as évig nyúlik vissza, amikor egy Albert Obermoser (bruchsali konstruktőr és vállalkozó) feltalálta az “előtét motort”. A későbbiekben ezen a technológián sokat fejlesztettek, új hajtóműfajtákat találtak fel hozzá, ami még forradalmibbá tette a gépesítést. A hajtóműves villanymotor ma már az ipar egyik területén sem nélkülözhető.

A hajtóműves villanymotor alkalmazási lehetőségei rendkívül sokrétűek, ezek hajtják autóiparban, az italgyártásban, a gyártással foglalkozó vállalatokban, a repülőtereken a gépeket, minden olyan anyagmozgató gép és a robot, ami ezeken a platformokon megjelenik, velük működik. A szórakoztatóiparban is, a hullámvasúton például, ezeket használják.

Azért is minősülnek a hajtóműves villanymotorok kiváló választásnak szinte akárhová, mert még a legszűkebb helyre is passzolnak méretük miatt. Sokan közülük kicsik és laposak, viszont a piaci kínálatban megtalálhatóak a nagyobb darabok is, melyek méretükből adódóan teljesítményben is nagyobbak, vannak, amik 100, vagy akár 70 000 Nm közötti nyomatéktartományra képesek.