Műanyag ablak – a legrosszabb opció, amit egy építkezés során választhatsz

Az elmúlt években bőven szereztem tapasztalatokat az épülettervezés és generálkivitelezés világában. A munkám során gyakran látom azt, hogy egy-egy megrendelő pusztán szubjektív életérzések, benyomások alapján választ – vagy még rosszabb esetben szimplán anyagi szempontok alapján hoz meg döntéseket.

Miközben az építkezések egyik legfontosabb része valóban a pénz, nem szabad, hogy ez váljon irányadóvá mindenben.

Ilyen megközelítésben az egyik leggyakoribb hiba, ha valaki csak azért dönt a műanyag ablak és ajtó beépítése mellett, mert az olcsóbb, mint a fa nyílászáró. Gondoljunk csak bele, valójában mivel is jár a műanyag ablak, és mit szalasztunk el, ha nem fát választunk!

Az egyik leglényegesebb szempont az életérzés.

Szinte leírhatatlan, milyen felemelő érzés az, amikor egy gyönyörűen berendezett nappali képe mellé párosul egy színben és méretben (!) odaillő fa ablak látványa. A természet közelsége otthonunkban ad egyfajta pluszt, amiről műanyag ablakok mellett nem is álmodhatunk. A fa látványa és tapintása utánozhatatlan erővel bír, és olyan kellemes életérzést biztosít, amivel a műanyag ablakok sajnos sosem fognak rendelkezni.

A legnagyobb bűncselekmény, ha a műanyag ablakra fa hatású fóliát tesznek.

Ahogy az öltözködésben, úgy az építkezések során is kerüljük az olyan gyengébb minőségű anyagok használatát, ami valami jobbnak és drágábbnak szeretné a látszatát kelteni. Leginkább a műbőr cipőkhöz hasonlítható az a kellemetlen érzés, amit egy fa hatású fóliával beborított műanyag ablak vált ki azonnal bármelyik kifinomult ízlésű emberből.

Éppen ezért erről szeretnék mindenkit lebeszélni, aki stílusos otthonra vágyik.