Milyen méretekben kapható roló?

Számos oka van a roló népszerűségének, és a széles választék mindenképpen ezek közé sorolható. A választék nemcsak az anyagra, színre, díszítésre terjed ki, hanem a méret tekintetében is többféle opció közül választhatunk.

A nyílászárók sokféle paraméterrel rendelkezhetnek, így lényeges, hogy a rolókat gyártó cégek fel legyenek készülve a kellő spektrumú választék biztosítására. Időnként előfordul egyedi méretre szabás lehetősége is, de rendszerint kész méretekben kaphatóak a rolók, hiszen ennek a függönytípusnak a kelendősége épp az egyszerűségben rejlik.

Alapvetően három kategóriát szoktak megkülönböztetni a méretezésben. Először is létezik mini roló, ami jellemzően 40-80 cm szélességű és 150-220 cm magasságú. Ez egy meglehetősen ablakbarát verzió, hiszen általában fúrás nélkül is felszerelhető az ablakkonzolra (pl. tépőzáras megoldással).

A következő kategóriába sorolható a midi, vagyis közepes méret. Ez nagyjából 60-120 cm szélességet és 150-220 cm magasságot jelent. A kismérethez hasonlóan fúrás nélküli rögzítésre is sok esetben lehetőség van, továbbá gyakori, hogy ennél a típusnál nemcsak a gyöngyláncos, hanem a damilos méretszabályozó is szerelhető.

Végül a maxi roló kategóriában találhatjuk meg a nagy nyílászáróval, nagy belmagassággal rendelkező helyiségekhez megfelelő darabokat. Ennek a kategóriának a paraméterei többnyire 60-210 cm szélesség és 170-230 cm magasság között mozognak. A nagy felület miatt ezek a típusok általában szabadon lógnak, nincsenek a nyílászáró síkjához feszítve.