3 dolog, amit tudnod kell hajtóműves villanymotor vásárlása előtt

hajtóműves villanymotor

A hajtóműves villanymotor lényege, hogy az elektromotorhoz gyárilag hozzászerkesztenek egy olyan kiegészítőt, amely a motor és az általa mozgatni kívánt eszközt összeköti, pontosabban meghajtja.

Az elektronikai eszközöket sok esetben eleve úgy gyártják, hogy a belevaló villanymotor és az ahhoz szükséges hajtókar mérete, funkciója sztenderdizált, így a hajtóműves villanymotorral egyszerre két szükségletünk is megoldódik. Mielőtt azonban kiválasztjuk a potenciális terméket, érdemes végigfutni az alábbi szempontokat, hogy végül a legjobb döntést hozhassuk meg.

 

A hajtómű típus kiválasztása

Többféle hajtóműves villanymotor típus létezik, amelyek más és más mechanikával működnek, illetve különféle célra lettek kifejlesztve. Ez ügyben érdemes szakértő véleményét kikérni. Egyébként hétköznapi használatra a csiga, ipari környezetben pedig a kúpkerekes hajtómű a legnépszerűbb, de szintén gyakoriak a lapos és homlokkerekes verziók is.

 

Műszaki paraméterek alapos figyelembevétele

Fontos alapszabály, hogy amennyiben a hajtóműves villanymotor túlméretezett, akkor sok áramot fogyaszt, ha pedig túl kicsi, akkor a hajtómű hamar elhasználódik, majd tönkremegy, de a motor is gyakran le fog égni. Emellett lényeges, hogy a kiválasztott típus a célnak pontosan megfeleljen. Vegyük ezért precízen figyelembe a különféle nyomaték előírásokat, illetve az üzemtényező és tengelyméret paramétereit.

 

A frekvenciaváltós típusok preferálása

Szintén javasolt a hajtóműves villanymotorok dinamikus terhelésének minimalizálása. Válasszunk tehát frekvenciaváltóval ellátott típust, hogy a beindítás drasztikus következményeitől óvjuk a motort, valamint az áramfogyasztást is redukálhassuk.