A laminált padló lerakásának helyes menete

laminált padló

A laminált padló azért is nagyon népszerű, mert akár egyénileg is viszonylag egyszerűen lerakható, felszedhető, újratelepíthető. A megfelelő és strapabíró funkcionálás érdekében azonban fontos odafigyelni a betartandó szabályokra, amelyekkel kapcsolatban érdemes tájékozódni már tapasztalt ismerőseinktől.

Továbbá szeretnénk az alábbiakban mi is egy lényegre törő összefoglaló nyújtani:

Felkészülés:

A megfelelő laminált padlók kiválasztását és hazaszállítását követően helyezzük őket a célhelyiségbe, továbbá tároljuk itt két napig. Lényeges, hogy a szobában közepes hőmérséklet és átlagos páratartalom legyen.

Az aljzat előkészítése:

Az aljzat legyen stabil, tiszta és teljesen száraz. Ha meggyőződtünk ezek meglétéről, akkor helyezzük el az alátétfóliát, amely többek között a pára elzárásáért felelős.

A laminált padlólapok lerakása:

Mielőtt belekezdenénk ebbe az érdemi részbe, figyeljünk oda arra, hogy a falak mentén 10 mm-es hézagot tartsunk a különféle elmozdulások kompenzációja érdekében. Ezt követően, ragasztás nélkül egyszerűen csak kezdjük el hosszában, majd keresztben egymásba illeszteni a lapokat.

Méretre igazítás:

A többi falhoz közeledve szükséges lesz a laminált padló méretre vágása, amelyhez laminált vágót és milliméterpontos lapot használjunk. Itt is kalkuláljunk a szobahőmérséklet változásból és épületmozgásból fakadó későbbi elmozdulásokkal, tehát sohasem szabad szorosan a falhoz igazítani a darabokat, főképp, hogy a szegélylécek takarni fogják majd a hézagokat.

Szegélyezés:

A laminált padló stabilitása és szépsége érdekében kimondottan javasolt szegélylécek elhelyezése és ragasztása a falak mentén.