Miért számít a lehető legjobb választásnak a fészekhinta?

A gyermekek kedvenc játszótéri eleme a hinta, többnyire azért, mert az egyik variánsa a hintáknak megnyugtató, ahogy az ember ringatózik benne előjönnek belőle azok az emlékek, melyeket az anyaméhben is tapasztalt, másrészt vannak olyan hiták is, melyek izgalmat, sebességet kínálnak.

A sok variáns közül talán a fészekhinta az, mely a legtöbb pozitív tulajdonsággal rendelkezik. Ezt a hintatípust elsősorban a nyugtató ringatást keresők használják.

A fészekhinta gyermekek és felnőttek számára is ideális, egyes modelleket kifejezetten nagy súlyra (250 kg-ig) tervezték, így akár egyszerre többen is használhatják őket. A szerkezetének nincsenek éles sarkai, így kisebb korban is bátran használhatják a gyerekek, ráadásul jóval biztonságosabban, mint egy sima egyszerű hintát, melyből jóval egyszerűbben esik ki a gyerek. A fészekhinta erős szövetből készült, nagy szilárdságú többmagos kötélt vagy kábelt használnak hozzá az esetek többségében. Az ilyen hinta őshazája Bali, ahol szabadtéren használják leginkább, minden időjárási körülményhez igazodik ebből adódóan, de ma már beltéren is egyre gyakrabban felbukkan ezt a hintafajta.

A felszerelése az, ami komoly odafigyelést igényel, mint minden hintánál. A fészekhintának az egyedisége viszont az, hogy direkt nagy súly elbírására lett tervezve. Így a falba, vagy pedig a kültéri alkalmatosságra (állvány, faág) úgy kell felhelyezni, hogy az is bírja a nagy terhelést. 250 kg súly elbírására olyan masszív felület és fogódzkodó kell, mely nem fog leszakadni a súly lengetése következtében. A fészekhinták  keresztrúdhoz, hozzáférhető támasztékhoz vagy fához is erősíthető, ezek után pedig ideális az ülésre, fekvésre, összebújásra.